Stel: je werkt al jaren in de zorg; je kent het vak door en door, en geniet van elk aspect. Dan gebeurt er iets waardoor je moet stoppen. Wat nu? De gedachte om iets anders te doen lijkt onmogelijk. Maar bij Reveal weten we dat juist op zulke momenten nieuwe kansen ontstaan. Waar je denkt dat de deur dichtgaat, openen wij een andere — vaak naar een verrassend en veelbelovend pad dat je nooit had overwogen.
Belinda Beerthuizen, casemanager en HR-adviseur bij Witte Kruis, heeft dit in de praktijk meegemaakt. Ze vertelt over een ambulancechauffeur die, na jarenlange dienst in de zorg, een verrassende nieuwe richting insloeg als glasvezelmonteur. Volgens Belinda is het een van de vele voorbeelden die laten zien hoe herplaatsingen onverwachte, maar succesvolle wendingen kunnen brengen. “Soms kom je op hele nieuwe perspectieven , mede dankzij de begeleiding van Reveal,” zegt ze. “Dit was zo’n situatie waarin de medewerker zijn toekomst opnieuw kon vormgeven.”
De toekomst vormgeven samen met Reveal
Sinds 2021 werkt Belinda als casemanager en HR-adviseur bij Witte Kruis. Deze zorgorganisatie verzorgt het ambulancevervoer in vijf verschillende regio’s. Binnen haar rol begeleidt ze langdurig zieke medewerkers die hierdoor niet meer naar hun oude functie kunnen terugkeren. Belinda vertelt dat het soms ‘even puzzelen is naar oplossingen.’ “Ik probeer altijd de juiste oplossing te vinden voor medewerkers.”
Tot nu toe heeft Belinda samen met Reveal zes medewerkers begeleid. De meeste hiervan zaten in een tweede spoor re-integratietraject, gericht op het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie. De samenwerking heeft volgens Belinda meer opgeleverd dan alleen een nieuwe baan voor deze medewerkers. “Reveal kijkt verder dan alleen de beperkingen – ze zien de toekomstmogelijkheden van elk persoon. Ze werken echt naar een passende oplossing toe.”
Naar nieuwe perspectieven met Reveal’s jobcoach
Belinda werkt nauw samen met Reveal en heeft van dichtbij de impact van hun aanpak ervaren. “Ze bieden een heel persoonlijke en betrokken begeleiding,” zegt ze. “Hun jobcoaches weten hoe ze medewerkers op een mensgerichte manier kunnen ondersteunen bij het vinden van nieuw werk.” Belinda merkt het verschil dan ook meteen wanneer een van Reveal’s jobcoaches het proces in stapt. “Het team van Reveal bouwt snel een vertrouwensband op en communiceert helder met alle betrokkenen, van medewerkers tot bedrijfsartsen en leidinggevenden. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen en vertrouwen krijgen in het re-integratietraject.”
Impactvolle herplaatsingen binnen de zorg
Naast de ambulancechauffeur, deelt Belinda nog twee andere herplaatsingen die veel indruk op haar maakten. Een verpleegkundige, die door beperkingen niet meer op de ambulance kon werken, werd dankzij Reveal herplaatst als technisch wijkverpleegkundige. In deze rol kon ze haar kennis blijven inzetten zonder de beperkingen van haar vorige functie. “Deze herplaatsing was echt een uitkomst,” vertelt Belinda. “Op deze manier kon ze nog steeds technische handelingen verrichten, zoals wondverzorging en het werken met morfinepompen, maar op een manier die beter past bij haar mogelijkheden. Ze is daar nog steeds erg tevreden.”
Een andere verpleegkundige van Witte Kruis werd met soortgelijke beperkingen intern herplaatst in de middencomplexe zorg. Hier kon ze haar ervaring in de zorg voortzetten met minder fysieke belasting. “Dit was een win-win,” zegt Belinda. “De medewerker kon doorgaan in onze eigen organisatie, maar dan in een lichtere rol, wat haar perspectief en rust gaf over de toekomst.”
Mensen re-integreren
Tijdens de begeleiding van medewerkers in re-integratietrajecten komt Belinda verschillende soorten klachten tegen, zowel fysiek als psychisch. “We zien uiteenlopende klachten, van letsel na een ongeval tot hartproblemen of spierziekten,” vertelt ze. Fysieke beperkingen hebben vaak ook een mentale impact, omdat medewerkers moeten leren accepteren dat ze niet meer kunnen doen wat ze gewend waren. “Dat heeft een enorme impact op iemands dagelijks leven.”
Volgens Belinda draait succesvolle re-integratie om het achterhalen van wat iemand nodig heeft om weer vooruit te komen. “Soms gaat het om fysieke beperkingen of psychische klachten, maar het kan ook zijn dat iemand zijn werkplezier kwijt is.” Daarnaast kan er onder het verzuim een functioneringsprobleem schuilen, wat vraagt om een gerichte aanpak. “Het komt erop neer dat je uitzoekt hoe je iemand weer in beweging krijgt – soms letterlijk, soms figuurlijk.”
Ze ziet zichzelf vaak als “de spin in het web,” omdat ze alle betrokkenen samenbrengt en onderzoekt wat er mogelijk is. Ze streeft naar openheid en eerlijkheid, ook al is het soms moeilijk om tot de kern van een probleem te komen. “Deze persoonlijke aanpak geeft medewerkers weer vertrouwen in de toekomst.”
Een re-integratietraject gaat verder dan alleen het oplossen van fysieke beperkingen of mentale klachten. Het vraagt om een holistische, persoonlijke aanpak waarbij alle betrokken partijen samenwerken. Belinda en Reveal richten zich niet alleen op de klachten, maar juist op de toekomstmogelijkheden van elke medewerker. Met maatwerkoplossingen, zoals coaching en loopbaanbegeleiding, biedt Reveal medewerkers de tools om een nieuwe richting te vinden. Zo zorgen ze samen ervoor dat re-integratie niet alleen draait om herstel, maar vooral om het creëren van nieuwe kansen.